Postup
Pomůcky
a chemikálie: Třecí
miska s tloučkem, pipeta, struhadlo, kahan, sirky, síka, trojnoka,
kádinky, zkumavky, pláténko pipetka,fenol (Xn), 3% roztok peroxidu vodíku (O) Postup: Nastrouhaný
křen v třecí misce zalijeme destilovanou vodou a třeme. Vzniklý výluh
přecedíme přes pláténko do kádinky, naředíme jej 1:1 a zamícháme. Výluh
rozdělíme do dvou kádinek a jednu povaříme. Do dvou zkumavek dáme několik
krystalků fenolu a nechá se rozpustit ve vodě. Do jedné zkumavky přidáme
povařený výluh z křenu a do druhé nepovařený. Do obou kápneme pár kapek
peroxidu vodíku, zatřepeme a pozorujeme a porovnáváme průběh reakce v obou
zkumavkách. Převařením křenového výluhu
nastává denaturace enzymu, a tudí se peroxidasa stává neúčinnou. |