Postup 

 

Pomůcky a chemikálie:

Třecí miska s tloučkem, pipeta, struhadlo, kahan, sirky, síka, trojnožka, kádinky, zkumavky, pláténko pipetka,fenol (Xn), 3% roztok peroxidu vodíku (O)

 

Postup:

 

Nastrouhaný křen v třecí misce zalijeme destilovanou vodou a třeme. Vzniklý výluh přecedíme přes pláténko do kádinky, naředíme jej 1:1 a zamícháme. Výluh rozdělíme do dvou kádinek a jednu povaříme. Do dvou zkumavek dáme několik krystalků fenolu a nechá se rozpustit ve vodě. Do jedné zkumavky přidáme povařený výluh z křenu a do druhé nepovařený. Do obou kápneme pár kapek peroxidu vodíku, zatřepeme a pozorujeme a porovnáváme průběh reakce v obou zkumavkách.

 

Převařením křenového výluhu nastává denaturace enzymu, a tudíž se peroxidasa stává neúčinnou.