Chemikálie:
Vzorky barvených potravin - sirup (50 ml), 10% roztok kyseliny vinné (25 ml), ethanol
/F/,
destilovaná voda, 2% roztoku amoniaku (15 ml)
/T (5+), N/. Vyvíjecí soustava: č. 1 (citrát sodný v amoniaku, 2 g v 100 ml 5% amoniaku
/T (5+), N/).
Pomůcky:
Kádinka, odtučněné vlákno, odměrný válec, pinzeta, kahan, sirky, porcelánová
miska, vyvíjecí komora, silufolová deska, tužka, pravítko.
Postup:
Extrakce barviv ze vzorku :
Odměříme vzorek, přidáme k němu 10% roztok kyseliny vinné a vložíme 25 cm
dlouhé odtučněné vlněné vlákno. Obsah kádinky vaříme, dokud se vlákno dobře neobarví.
Vybarvené vlákno vyjmeme, promyjeme studenou vodou a vložíme do porcelánové misky.
Přidáme 2% roztoku amoniaku a misku zahříváme na vodní lázni, než barvivo přejde
z vlákna do roztoku. Vlákno odstraníme a vzorek zahustíme nad lázní do sucha.
Pak ho rozpustíme v několika kapkách destilované vody a přidáme kapku ethanolu, tak je
vzorek připraven pro chromatografii.
Standard barviv :
Rozpuštění malého množství potravinářské barvy na hodinovém skle pomocí
2 kapek destilované vody a 1 kapky ethanolu.
Chromatografie :
Do vyvíjecí komory nalijeme asi 1 cm vysokou vrstvu vyvíjecí soustavy, uzavřeme
a necháme sytit parami. Na silufolové desce vyznačíme tužkou 2 cm od okraje čáru, na tuto
čáru nanášíme připravený vzorek i standard. Desku vložíme do chromatografické komory
a necháme vyvíjet, dokud se barevné skvrny neoddělí.
|