Postup 

 

Chemikálie:

Vzorky barvených potravin - sirup (50 ml), 10% roztok kyseliny vinné (25 ml), ethanol /F/, destilovaná voda, 2% roztoku amoniaku (15 ml) /T (5+), N/.
Vyvíjecí soustava: č. 1 (citrát sodný v amoniaku, 2 g v 100 ml 5% amoniaku
/T (5+), N/).

Pomůcky:

Kádinka, odtučněné vlákno, odměrný válec, pinzeta, kahan, sirky, porcelánová miska, vyvíjecí komora, silufolová deska, tužka, pravítko.

 

Postup:

Extrakce barviv ze vzorku :
      Odměříme vzorek, přidáme k němu 10% roztok kyseliny vinné a vložíme 25 cm dlouhé odtučněné vlněné vlákno. Obsah kádinky vaříme, dokud se vlákno dobře neobarví. Vybarvené vlákno vyjmeme, promyjeme studenou vodou a vložíme do porcelánové misky. Přidáme 2% roztoku amoniaku a misku zahříváme na vodní lázni, než barvivo přejde z vlákna do roztoku. Vlákno odstraníme a vzorek zahustíme nad lázní do sucha. Pak ho rozpustíme v několika kapkách destilované vody a přidáme kapku ethanolu, tak je vzorek připraven pro chromatografii.

Standard barviv :
     Rozpuštění malého množství potravinářské barvy na hodinovém skle pomocí 2 kapek destilované vody a 1 kapky ethanolu.

Chromatografie :
     Do vyvíjecí komory nalijeme asi 1 cm vysokou vrstvu vyvíjecí soustavy, uzavřeme a necháme sytit parami. Na silufolové desce vyznačíme tužkou 2 cm od okraje čáru, na tuto čáru nanášíme připravený vzorek i standard. Desku vložíme do chromatografické komory a necháme vyvíjet, dokud se barevné skvrny neoddělí.