Chemikálie:
Kys. mravenčí (99,7% - 26 ml nebo 85% - 31,2 ml)
/C 10+)/, ethanol 96% (41 ml)
/F/, bezvodý chlorid vápenatý
(25 g)
/Xi/, hydrogenuhličitan sodný.
Pomůcky:
Vigreuxova kolona, destilační baňka (250 ml), topné hnízdo, sestupný chladič,
teploměr (do 100°C), Erlenmeyerova baňka, varné kamínky, odměrný válec,
hodinové sklíčko, násypka, lžička, filtrační papír, nálevka, stojan, kruh.
Postup:
Sestavíme destilační aparaturu z destilační baňky, topného hnízda, Vigreuxovy kolony,
sestupného chladiče, teploměru a Erlenmeyerovy baňky.
Do destilační baňky vsypeme chlorid vápenatý, přilijeme ethanol a po částech
za míchání přidáváme kyselinu mravenčí. Vhodíme varné kamínky, baňku umístíme do
topného hnízda a nasadíme na ni kolonu.
Zahříváním lázně asi na 80°C uvedeme směs do varu, udržujeme teplotu
odcházejících par do 60°C.
Destilaci ukončíme, jakmile již nepřikapává další destilát. K destilátu přidáme
lžičku hydrogenuhličitanu sodného, protřepeme a zfiltrujeme do odměrného válce.
|