Postup 

 

Chemikálie:

Kys. mravenčí (99,7% - 26 ml nebo 85% - 31,2 ml) /C 10+)/, ethanol 96% (41 ml) /F/, bezvodý chlorid vápenatý (25 g) /Xi/, hydrogenuhličitan sodný.

Pomůcky:

Vigreuxova kolona, destilační baňka (250 ml), topné hnízdo, sestupný chladič, teploměr (do 100°C), Erlenmeyerova baňka, varné kamínky, odměrný válec, hodinové sklíčko, násypka, lžička, filtrační papír, nálevka, stojan, kruh.

 

Postup:

     Sestavíme destilační aparaturu z destilační baňky, topného hnízda, Vigreuxovy kolony, sestupného chladiče, teploměru a Erlenmeyerovy baňky.
     Do destilační baňky vsypeme chlorid vápenatý, přilijeme ethanol a po částech za míchání přidáváme kyselinu mravenčí. Vhodíme varné kamínky, baňku umístíme do topného hnízda a nasadíme na ni kolonu.
     Zahříváním lázně asi na 80°C uvedeme směs do varu, udržujeme teplotu odcházejících par do 60°C.
     Destilaci ukončíme, jakmile již nepřikapává další destilát. K destilátu přidáme lžičku hydrogenuhličitanu sodného, protřepeme a zfiltrujeme do odměrného válce.