Postup 

 

Chemikálie:

Koření - např. skořice (10 g), petrolether (85 ml) /F, Xn/, chlorid sodný (25 g), bezvodý chlorid vápenatý /Xi/.

Pomůcky:

Baňka (1000 ml), dvojhrdlá zábrusová baňka (1000 ml), 2x sestupný chladič, alonž, dělicí nálevka (250 ml), třecí miska, lžička, hodinové sklíčko, analytické váhy, odměrný válec, kahan, varná baňka (250 ml), stojan, držáky, topné hnízdo, sušárna, teploměr.

 

Postup:

     Sestavíme aparaturu pro destilaci s vodní parou z baňky pro vyvíjení páry, dvojhrdlé zábrusové baňky a sestupného chladiče ukončeného destilačním nástavcem. Jako jímadlo použijeme dělicí nálevku, na které předem označíme objem 150 ml. Předehřejeme vyvíječ páry.
     V třecí misce rozetřeme vzorek, odvážíme 10 g s přesností na dvě desetinná místa a vsypeme jej do dvojhrdlé baňky. Přidáme 350 ml vody. Baňku napojíme na vyvíječ páry s vroucí vodou. Do předlohy nadestilujeme 150 ml destilátu a destilaci ukončíme.
     K destilátu přidáme chlorid sodný, protřepeme do rozpuštění, pak k destilátu přidáme petrolether, několikrát protřepeme a horní petroletherovou vrstvu odeberte do kádinky. Třikrát opakujeme.
     Přidáme bezvodý chlorid vápenatý, přefiltrujeme do předem zvážené varné baňky s přesností na tři desetinná místa. Na baňku nasadíme delší sestupný chladič ukončený zábrusem a petrolether oddestilujeme z elektrického topného hnízda. Destilát jímáme do baňky se zábrusem. Teplota par na vstupu do chladiče by neměla přesáhnout 60-70°C!
     Zbytky petroletheru necháme odpařit v sušáně, odparek zvažíme s přesností na tři desetinná místa a necháme jej dále sušit. Asi po 10 minutách baňku opět zvažíme a pokud je rozdíl mezi váženími menší než 5 mg, lze považovat odparek za vysušený.